sobota, 11 lutego 2012

Crème anglaise

Słodki sos, który pojawia się zawsze przy deserach w każdym filmie mającym coś wspólnego z kulinariami.

250ml pełnego mleka
250ml śmietany 30%
50g drobnego cukru
1-2 laski wanilii
6 żółtek
1 łyżka rumu

1. Mleko, śmietanę i łyżkę cukru wlewamy do garnka o grubym spodzie.
2. Wanilię rozcinamy czubkiem noża, zeskrobujemy nasiona i dodajemy wszystko do mleka i kremówki. Całość bardzo powoli podgrzewamy, aż do punktu wrzenia, ale nie zagotowując.
3. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
4. Kiedy mleko z kremówką zaczyna się gotować, około 1/3 płynu mieszamy z ubitym żółtkiem i dodajemy rum. Potem, powoli wlewamy resztę płynu ciągle mieszając.
5. Całość przekładamy do garnka o grubym dnie i bardzo powoli podgrzewamy na najmniejszym ogniu jak to możliwe (inaczej mogą pojawić się grudki i krem będzie do wyrzucenia), ciągle mieszając drewnianą łyżką.
6. Jak krem zgęstnieje (jeżeli przejedziemy palcem po spodzie łyżki i zostawimy ślad), zdejmujemy z ognia, przykrywamy i studzimy. Od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec powstaniu kożucha. Możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, ale nie możemy mrozić.

Crème anglaise może byc bazą pod inne sosy.
- sos kawowy (przepis podany przy gateau au chocolat)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz