170 g masła
170 g cukru
70 g mąki
4 jajka
- W kapieli wodnej rozpuścic czekolade z masłem.
- Mąke wymieszać z cukrem, dodać żółtka miksować 3 min następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem miksujemy do czasu polaczenia sie składników.
- Z białek ubić pianę i delikatnie połaczyć z masą czekoladową.
- Przekładamy do tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piec w temperaturze 200°C - 20 min
Sposoby podawania:
1. z sosem kawowym :
400ml Crème anglaise
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka stołowa koniaku
Rozpuszczamy kawę w koniaku, następnie mieszamy z crème anglaise. Wsadzamy do lodówki. Polewamy ciasto tuż przed podaniem.
3. sposób podania według Żubiego: po upieczeniu w środku robi się dziure i wsadza petardę. Dookoła sadza się gości i podpala lont... Nie jestem pewna, ale ten sposób podania napewno sprawi, że urwie Ci du.ę :)
- Gâteau au chocolat jest francuskim ciastem nierosnącym, więc w przepisie nie powinno być proszku do pieczenia, sody ani innych takich wynalazków. BON APETIT!
Ciasto po raz pierwszy upieklam na zajęcia degustacyjne z francuskiego. Sery, quiche, pieczywo, sos vinegret, winogrona, orzechy. Niestety musiało być politycznie, więc bez wina. Polecam.
zapraszam na mojego drugiego bloga "Dzieła całkiem bardzo artystyczne"
wygląda bardzo filmowo :-)
OdpowiedzUsuńoprószyć -szanujmy swój język
OdpowiedzUsuńpozdrawiam czekoladowo ;)Katarzyna
Czekolada to mój ulubiony smakołyk. Najbardziej lubię przyrządzać z niej ciasta czekoladowe. Ostatnio np. zrobiłam przepyszny blok czekoladowy z chałwą wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Szczerze polecam takie "wydanie" tego ciasta. Z chałwą smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń35 yr old Staff Accountant III Rollin Norquay, hailing from Victoria enjoys watching movies like "Truman Show, The" and Electronics. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a MX-6. kliknij odniesienie
OdpowiedzUsuń